Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD  ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 10.06.2024 Zupa krupnik  (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza pęczak) (1,9)
Bigos z młodej kapusty z kiełbaską (1,7)
Młode ziemniaczki z koperkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300 ml
200g/250g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 11.06.2024 Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze drobiowym (drób, soczewica, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Makaron penne z passatą pomidorową, bazylią i parmezanem (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

220g/280g
250ml
125g

Środa 12.06.2024 Zupa ogórkowa  (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Kotlet mięsno- ryżowy z pieca (1,3,7)
Warzywa na parze (brokuł, kalafior, marchew mini) (7)
Kompot/woda niegazowana
Brzoskwinia
250/300ml
160g/240g
100g/150g
250ml
50g
Czwartek 13.06.2024 Zupa koperkowa z zacierką (drób, koper, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, zacierka) (1,3,9)
Gulasz z szynki wp (1,7)
Kasza gryczana (7)
Buraczki
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80/120g
100/150g
100/150g
250ml
150g
Piątek 14.05.2024 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, ryż) (1,3,7,9)
Paluszki rybne z pieca (1,4)
Młode ziemniaczki z koperkiem (7)
Ogórek małosolny
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
85g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
125g
Poniedziałek 17.05.2024 Zupa z fasolki szparagowej (fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki) (9)
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Młode ziemniaczki z koperkiem (7)
Tzatziki (ogórek zielony, jogurt naturalny, czosnek ) (1,7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 18.05.2024 Żurek z jajkiem i kiełbasą (zakwas żytni, biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki, jajko) (1,3,7,9)
Bułki na parze (1,7)
Mus jogurtowo-truskawkowy (7)
Kompot/woda niegazowana
Nektarynka
250/300ml

90g/140g
150/200ml
250ml
50g

Środa 19.05.2024 Zupa kalafiorowa (kalafior, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, pietruszka zielona, śmietana) (7,9)
Rybka miruna po parysku (1,3,4)
Młode ziemniaczki z koperkiem (7)
Surówka szwedzka
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml
90g/150g
100g/150g
100g/150g
250ml
130g
Czwartek     20.05.2024 Rosół z makaronem (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, lubczyk, natka pietruszki, makaron) (1,3,9)
Pieczeń z indyka duszona w sosie własnym (1,7)
Kasza jaglana (7)
Surówka z marchewki z jabłkiem
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
85g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
125g
Piątek 21.05.2024 ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)