Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD  ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 20.03.2023 Zupa z zielonych warzyw na wywarze drobiowym (drób, cukinia, brokuł, fasolka zielona, por, brukselka, ziemniaki, natka pietruszki)
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym  (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml
220g/300g
250ml
130g
Wtorek 21.03.2023 Rosół z makaronem (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, lubczyk, natka pietruszki, makaron) (1,3,9)
Indyk duszony (1,3,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Surówka wiosenna (kapusta pekińska, papryka, rzodkiewka, kukurydza)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Środa 22.03.2023 Żurek z jajkiem (zakwas żytni, biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki, jajko) (1,3,7,9)
Racuszki na maślance z jabłkami (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml

150g/200g
250ml
50g

Czwartek 23.03.2023 Zupa ogórkowa  (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Pulpeciki duszone w sosie pomidorowym (1,7)
Ryż na sypko (7)
Surówka Colesław
Kompot/woda niegazowana
Ciasto – wyrób własny (1,3,7)
250/300 ml
100g/160g
100g/150g
100g/150g
250ml
50g
Piątek 24.03.2023 Barszcz czerwony (burak czerwony, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Nuggetsy rybne z pieca (1,3,4)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

90g/150g
100g/150g
100g/150g
250ml
125g

Poniedziałek 27.03.2023 Zupa krupnik na wywarze mięsnym (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza jęczmienna) (1,9)
Sznycel drobiowy z pieca (1,3,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Surówka z marchewki z chrzanem
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
85g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 28.03.2023 Zupa z czerwonej soczewicy (drób, soczewica czerwona, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą  (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml
220g/280g
250ml
50g
Środa 29.03.2023 Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym (drób,brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki) (9)
Naleśniki z serem i dżemem (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml

180g/270g
250ml
130g

Czwartek     30.03.2023 Zupa koperkowa z zacierką (drób, koper, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, zacierka) (1,9)
Gulasz z szynki wp (1,7)
Kasza gryczana (7)
Buraczki gotowane
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
80/120g
100/150g
100/150g
250ml
125g
Piątek 31.03.2023 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,3,7,9)
Pieczone kotleciki rybne z miruny z pieca (1,3,4,7)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka szwedzka z ogórka kiszonego
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80g/160g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)