Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 12.05.2025 Zupa jarzynowa (brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka, śmietana) (7,9)
Kotlet mielony z pieca (1,3,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Surówka wiosenna z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 13.05.2025 Zupa koperkowa (drób, koper, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, zacierka) (1,3,9)
Makaron kokardki z indykiem i brokułami w sosie śmietanowym (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
250g/350g
250ml
125g
Środa 14.05.2025 Żurek z jajkiem i białą kiełbasą (zakwas żytni, biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki, jajko) (1,3,7,9)
Kopytka z masłem i bułką tartą (1,3,7)
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml

150g/250g
100g/150g
250ml
130g

Czwartek 15.05.2025 Zupa z fasolki szparagowej (fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki) (7,9)
Pieczeń z indyka duszona w sosie własnym (1,7)
Ryż na sypko (7)
Surówka Colesław
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
100g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Piątek 16.05.2025 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,3,7,9)
Paluszki rybne (1,4)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Ogórek kiszony
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

90g/130g
150g/200g
100g/150g
250ml
125g

Poniedziałek 19.05.2025 Botwinka z jajkiem (drób, botwinka, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki, koper, śmietana, jajko gotowane) (3,7,9)
Filet z kurczaka po parysku (1,3,7)
Ziemniaczki pure (7)
Mizeria ze szczypiorkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml

90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
150g

Wtorek 20.05.2025 Zupa krupnik (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza pęczak) (1,9)
Bigos z młodej kapusty z kiełbaską (1,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300 ml
200g/250g
100g/150g
250ml
125g
Środa 21.05.2025 Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze drobiowym (drób, soczewica, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Penne ze szpinakiem, bazylią i parmezanem (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml

250g/350g
250ml
130g

Czwartek 22.05.2025 Zupa ogórkowa (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Gulasz z szynki (1,7)
Kasza gryczana (7)
Buraczki z chrzanem
Kompot/woda niegazowana
Kulki owsiane z wiórkami kokosowymi- wyrób własny (1,7)
250/300ml
100/130g
100/150g
100/150g
250ml
50g
Piątek 23.05.2025 Ryżanka z warzywami (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, natka, ryż) (9)
Pieczone kotleciki rybne z pieca (1,3,4,7)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
150g
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)