JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE | |||
DATA | OBIAD ZUPA + II DANIE | GR | |
Poniedziałek 12.05.2025 | Zupa jarzynowa (brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka, śmietana) (7,9) Kotlet mielony z pieca (1,3,7) Ziemniaczki z koperkiem (7) Surówka wiosenna z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem (7) Kompot/woda niegazowana Jabłko |
250/300ml 90g/120g 150g/200g 100g/150g 250ml 150g |
|
Wtorek 13.05.2025 | Zupa koperkowa (drób, koper, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, zacierka) (1,3,9) Makaron kokardki z indykiem i brokułami w sosie śmietanowym (1,3,7) Kompot/woda niegazowana Banan |
250/300ml 250g/350g 250ml 125g |
|
Środa 14.05.2025 | Żurek z jajkiem i białą kiełbasą (zakwas żytni, biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki, jajko) (1,3,7,9) Kopytka z masłem i bułką tartą (1,3,7) Surówka z marchewki i jabłka Kompot/woda niegazowana Gruszka |
250/300ml
150g/250g |
|
Czwartek 15.05.2025 | Zupa z fasolki szparagowej (fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki) (7,9) Pieczeń z indyka duszona w sosie własnym (1,7) Ryż na sypko (7) Surówka Colesław Kompot/woda niegazowana Jabłko |
250/300ml 100g/120g 100g/150g 100g/150g 250ml 150g |
|
Piątek 16.05.2025 | Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,3,7,9) Paluszki rybne (1,4) Ziemniaki z koperkiem (7) Ogórek kiszony Kompot/woda niegazowana Banan |
250/300ml
90g/130g |
|
Poniedziałek 19.05.2025 | Botwinka z jajkiem (drób, botwinka, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki, koper, śmietana, jajko gotowane) (3,7,9) Filet z kurczaka po parysku (1,3,7) Ziemniaczki pure (7) Mizeria ze szczypiorkiem (7) Kompot/woda niegazowana Jabłko |
250/300ml
90g/120g |
|
Wtorek 20.05.2025 | Zupa krupnik (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza pęczak) (1,9) Bigos z młodej kapusty z kiełbaską (1,7) Ziemniaczki z koperkiem (7) Kompot/woda niegazowana Banan |
250/300 ml 200g/250g 100g/150g 250ml 125g |
|
Środa 21.05.2025 | Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze drobiowym (drób, soczewica, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9) Penne ze szpinakiem, bazylią i parmezanem (1,3,7) Kompot/woda niegazowana Gruszka |
250/300ml
250g/350g |
|
Czwartek 22.05.2025 | Zupa ogórkowa (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9) Gulasz z szynki (1,7) Kasza gryczana (7) Buraczki z chrzanem Kompot/woda niegazowana Kulki owsiane z wiórkami kokosowymi- wyrób własny (1,7) |
250/300ml 100/130g 100/150g 100/150g 250ml 50g |
|
Piątek 23.05.2025 | Ryżanka z warzywami (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, natka, ryż) (9) Pieczone kotleciki rybne z pieca (1,3,4,7) Ziemniaki z koperkiem (7) Surówka z kiszonej kapusty Kompot/woda niegazowana Jabłko |
250/300ml 90g/120g 150g/200g 100g/150g 250ml 150g |
|
Numery alergenów występujących w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) |