Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD  ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 15.04.2024 Zupa ogórkowa  (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Pulpeciki z pieca w sosie własnym (1,3,7)
Ryż na sypko (7)
Surówka Colesław
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 16.04.2024 Zupa jarzynowa (brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka) (7,9)
Pierogi ruskie z masełkiem i śmietaną (1,7)
Kompot/ woda niegazowana
Banan
250/300ml
150g/200g
250ml
125g
Środa 17.04.2024 Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze drobiowym (drób, soczewica, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Makaron penne z passatą pomidorową, bazylią i parmezanem (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml

220g/280g
250ml
50g

Czwartek 18.04.2024 Rosół z makaronem (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, lubczyk, natka pietruszki, makaron) (1,3,9)
Gulasz z szynki wp (1,7)
Kasza gryczana (7)
Buraczki
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80/120g
100/150g
100/150g
250ml
150g
Piątek 19.04.2024 Zupa z fasolki szparagowej (fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki) (9)
Pieczone kotleciki rybne z miruny z pieca (1,3,4,7)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
80g/140g
100g/150g
100g/150g
250ml
125g
Poniedziałek 22.04.2024 Zupa krupnik  (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza pęczak) (1,9)
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Ziemniaki z koperkiem (7)
Tzatziki (ogórek zielony, jogurt naturalny, czosnek ) (1,7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
80g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 23.04.2024 Zupa parzybroda (kapusta biała, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, natka) (9)
Curry z indyka z warzywami (marchew, cebula, czosnek, curry, kurkuma, pietruszka zielona) (1,7)
Ryż na sypko (7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml
180g/220g
100g/150g
250ml
130g
Środa 24.04.2024 Zupa pełna warzyw z kurczakiem (filet z kurczaka, marchew, kalarepa, groszek zielony, szczypior, ziemniaki, natka pietruszki, śmietana) (7,9)
Bułki na parze (1,7)
Mus jogurtowo-malinowy (7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

90g/140g
150/200ml
250ml
125g

Czwartek     25.04.2024 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,3,7,9)
Kotlet mięsno- ryżowy z pieca (1,3,7)
Warzywa na parze (brokuł, kalafior, marchew mini) (7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml

160g/240g
100g/150g
250ml
50g

Piątek 26.04.2024 Barszcz ukraiński (burak czerwony, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, kapusta biała, fasola, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Paluszki rybne z pieca (1,3,7)
Ziemniaczki pure (7)
Ogórek kiszony
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml

85g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)