Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 17.02.2025 Zupa krupnik (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza pęczak) (1,9)
Sznycel z indyka z pieca (1,3,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Sałata z sosem winegret (sałata lodowa, ogórek, pomidor koktajlowy, czerwona cebula, winegret) (10)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 18.02.2025 Zupa koperkowa z zacierką (drób, koper, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, zacierka) (1,3,9)
Makaron spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
250g/350g
250ml
125g
Środa 19.02.2025 Zupa jarzynowa (brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka, śmietana) (7,9)
Parówka z szynki 100% w cieśnie drożdżowym (1,3,7)
ketchup/sos czosnkowy (7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml
200g/250g
20g/30g
250ml
60g
Czwartek 20.02.2025 Zupa ogórkowa (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Sztuka mięsa duszona w sosie własnym (1,7)
Kasza bulgur (7)
Buraczki z chrzanem
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml
100/130g
100/150g
100/150g
250ml
130g
Piątek 21.02.2025 Zupa grochowa na wywarze drobiowym (drób, groch, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Pieczone kotleciki rybne z pieca (1,3,4,7)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

80g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
125g

Poniedziałek 24.02.2025 Barszcz czerwony (burak czerwony, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Filet z kurczaka po parysku (1,3,7)
Ziemniaczki pure (7)
Mizeria ze szczypiorkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 25.02.2025 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,3,7,9)
Curry z indyka z warzywami (1,7)
Ryż na sypko (7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml

180g/220g
100g/150g
250ml
130g

Środa 26.02.2025 Żurek z jajkiem i białą kiełbasą (zakwas żytni, biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki, jajko) (1,3,7,9)
Kopytka z masłem i bułką tartą (1,3,7)
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml

150g/250g
100g/150g
250ml
60g

Czwartek 27.02.2025 Rosół z makaronem (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, lubczyk, natka pietruszki, makaron) (1,3,9)
Schab duszony w sosie własnym (1,7)
Kasza jaglana (7)
Surówka Colesław
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
100g/130g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Piątek 28.02.2025 Zupa brokułowa (brokuł, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, pietruszka zielona, śmietana) (7,9)
Paluszki rybne z pieca (1,4)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Surówka szwedzka
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
90g/120g
150g/200g
100g/150g
250ml
125g
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)