Jadłospis

JADŁOSPIS DZIENNY W SPOŁECZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. RADY EUROPY W LUBINIE
DATA OBIAD  ZUPA + II DANIE GR
Poniedziałek 21.11.2022 Barszcz czerwony (burak czerwony, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, czosnek, majeranek, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Filet z kurczaka po parysku (1,3,7)
Ziemniaczki z koperkiem (7)
Mizeria ze szczypiorkiem (7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml
85g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g
Wtorek 22.11.2022 Zupa pełna warzyw z kurczakiem (filet z kurczaka, marchew, kalarepa, groszek zielony, szczypior, ziemniaki, natka pietruszki) (7,9)
Makaron penne z pesto szpinakowo-bazyliowym i parmezanem (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
220g/280g
250ml
125g
Środa 23.11.2022 Zupa krupnik na wywarze mięsnym (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ziemniaki, natka, kasza jęczmienna) (1,9)
Pizza domowa z szynką i serem – własny wyrób (1,7)
Ketchup/sos jogurtowo-czosnkowy (7)
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml
150g/200g
20g/30g
250ml
60g
Czwartek 24.11.2022 Zupa pomidorowa z makaronem (marchew, seler, pietruszka korzeń, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, natka pietruszki, makaron) (1,7,9)
Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym (1,3,7)
Kasza jaglana na sypko (7)
Surówka z białej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml

100g/160g
100g/150g
100g/150g
250ml
150g

Piątek 25.11.2022 Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym (drób,brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, natka) (9)
Nuggetsy rybne z pieca (1,3,4)
Ziemniaki z koperkiem (7)
Ogórek kiszony
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml
80g/140g
100g/150g
100g/150g
250ml
125g
Poniedziałek 28.11.2022 Rosół z makaronem (drób, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, lubczyk, natka pietruszki, makaron) (1,3,9)
Indyk duszony w ziołach (1,7)
Ryż brązowy na sypko (7)
Fasolka szparagowa żółta (1,7)
Kompot/woda niegazowana
Gruszka
250/300ml
80g/120g
100g/150g
100g/150g
250ml
130g
Wtorek 29.11.2022 Zupa grochowa na wywarze drobiowym (drób, groch, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, pietruszka zielona) (9)
Kopytka z masłem i bułką tartą (1,3,7)
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot/woda niegazowana
Banan
250/300ml

150g/200g
100g/150g
250ml
125g

Środa 30.11.2022 Zupa koperkowa (koper, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, natka pietruszki, zacierka) (1,3,9)
Pieczone kotleciki rybne z pieca (1,3,4,7)
Ziemniaki pure (7)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot/woda niegazowana
Mandarynka
250/300ml
80g/140g
100g/150g
100g/150g
250ml
60g
Czwartek     01.12 2022 Zupa ogórkowa  (ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietana, natka pietruszki) (7,9)
Gulasz z szynki wp (1,7)
Kasza gryczana (7)
Buraczki z chrzanem
Kompot/woda niegazowana
Ciasto – wyrób własny (1,3,7)
250/300ml
80/120g
100/150g
100/150g
250ml
50g
Piątek 02.12.2022 Żurek z białą kiełbasą i jajkiem (zakwas żytni, biała kiełbasa, jajko, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, czosnek, majeranek, natka pietruszki) (1,3,7,9)
Racuszki na maślance z musem truskawkowym (1,3,7)
Kompot/woda niegazowana
Jabłko
250/300ml

200/300g
250ml
150g

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)